Codice progetto: 101182261
Programma di Finanziamento: Horizon Europe
Call: HORIZON-CL6-2024-COMMUNITIES-01
ENG
Funded by Horizon Europe within the New European Bauhaus (NEB), the Food & Agriculture Science Department, with the TRACE Team from the Department of Architecture, will be coordinating the project “REDESIGN: Transformative Food Value Systems Reshaping Resilient Urban Landscapes”.
REDESIGN will transform local urban food systems by creating Food Value Systems (FVS). FVSs aim to strengthen urban resilience through food-led green urban and peri-urban infrastructure enhancement, foster participation in the food system of local communities, contribute to the quality and beauty of living places, and mitigate climate change through the integration of urban agriculture with the built environment. The FVSs will operate through the development and application of a “Learning Loop” methodology grounded on NEB values to accelerate innovation in all the steps of the food system (including production, consumption, exchange, and disposal). To do so, it will feed on a newly created network which will consist of three main groups of actors: ‘observation’ cases, ‘implementation’ cases, and a board of cities. Observation cases exemplify consolidated best practices. In the pilots, the REDESIGN Food Value Network will be set up and implemented with the involvement of local stakeholders, particularly vulnerable groups. Furthermore, each implementation case will have a specific focus on one of the domains of the urban food system (nutrient recovery and food production, the setting up of a multifunctional food lab, and food policy councils). The implementation cases will then become Living Labs, through which the innovation in local food value networks will scale up at two levels: the metropolitan one, contaminating nearby districts through training and transfer, and the international one, enhancing the observation cases (closing the ‘learning loop’), and informing the board of cities for policy innovation and learning.
ITA
Finanziato da Horizon Europe nell'ambito del New European Bauhaus (NEB), il Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agroalimentari e il gruppo di ricerca TRACE del Dipartimento di Architettura coordineranno il progetto “REDESIGN: Transformative Food Value Systems Reshaping Resilient Urban Landscapes”.
REDESIGN supporterà la trasformazione dei sistemi alimentari urbani locali attraverso la creazione di Food Value Systems (FVS). I FVS mirano a rafforzare la resilienza urbana attraverso il potenziamento delle infrastrutture verdi urbane e periurbane imperniate sul food system, la partecipazione al sistema alimentare delle comunità locali, la qualità e l’estetica dei luoghi e la mitigazione del cambiamento climatico attraverso l'integrazione dell'agricoltura urbana con l'ambiente costruito. I FVS opereranno attraverso lo sviluppo e l'applicazione di una metodologia di apprendimento trasformativa, il “Learning Loop”, basata sui valori NEB per accelerare l'innovazione in tutte le fasi del sistema alimentare (fra cui la produzione, il consumo, lo scambio e lo smaltimento). Per fare ciò, si avvarrà di una rete di nuova creazione che consisterà in tre gruppi principali di attori: casi di “osservazione”, casi di “implementazione” e un comitato di città.
Nei progetti pilota, verrà creato un REDESIGN Food Value Network, implementato attraverso il coinvolgimento degli stakeholder locali, in particolare dei gruppi vulnerabili. Inoltre, ogni caso avrà un focus specifico su uno dei settori del sistema alimentare urbano urbano (recupero dei nutrienti e produzione alimentare, creazione di un laboratorio alimentare multifunzionale e consigli di politica alimentare). I casi diventeranno quindi Living Labs, attraverso i quali l'innovazione nei Food Value Network locali si espanderanno a due livelli: quello metropolitano, contaminando i quartieri vicini attraverso la formazione e il trasferimento tecnologico, e quello internazionale, valorizzando i casi e informando il consiglio delle città per l'innovazione e l'apprendimento a livello politico.
Durata del progetto
02.2025 – 01.2028
Responsabile scientifico del Dipartimento
Danila LONGO
Coordinatore
Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agroalimentari (UNIBO)
Partnership
Alma Mater Studiorum - Università Di Bologna
Varoskutatas (Metropolitan Researchinstitute) Kft
ILS Research Ggmbh
ILS - Institut Fur Landes- Und Stadtentwicklungsforschung Ggmbh
Universitat De Girona
Lincoln University (Nz)
University Of Kent
IVL Svenska Miljoeinstitutet Ab
Ethnicon Metsovion Polytechnion
Old Continent Sprl
Ernährungsrat Dortmund Und Region E.V.
Mad Leap Cic
Associació Milfulles
Budget
Budget Totale: € 2.999.756,25
Budget DA: € 163.885,00
Docenti e ricercatori collegati al progetto
Danila LONGO
Andrea BOERI
Beatrice TURILLAZZI
Ernesto ANTONINI
Annalisa TRENTIN
Antonio ESPOSITO
Jacopo GASPARI
Valentina ORIOLI
Saveria Olga Murielle BOULANGER
Martina MASSARI
Rossella ROVERSI
Personale non strutturato collegato al progetto
Serena ORLANDI (Assegnista di Ricerca)
Francesca SABATINI (Assegnista di Ricerca)
Settore ERC del progetto
PE8_3 Civil engineering, architecture, offshore construction, lightweight construction, geotechnics
PE8_11 Environmental engineering, including sustainable design, waste and water treatment, recycling, regeneration or recovery of compounds, carbon capture & storage.
LS9_5 Food biotechnology and bioengineering
SH3_9 Social aspects of health, ageing and society
SH7_8 Land use and planning